Ηπειρώτικος Αγών • Νατάσα Ρεντήφ: Μια δασκάλα που ξεχωρίζειΣυνέντευξη στην Λουκία Τζάλλα


«Tο ετερόφωτο λευκό των σελίδων χάνεται στη νύχτα, εκτός κι αν διατηρήσεις τη φλόγα μέσα σου… Εκεί όπου έρχεσαι αντιμέτωπος με το σύμπαν ολόκληρο».

ΝΑ ΕΝΑΣ πρόλογος καμωμένος από μερικούς στίχους της γι’ αυτές τις γραμμές που θα ακολουθήσουν ακουμπώντας σε μια δασκάλα που γράφει ποιήματα. Που ξέρει να κουμαντάρει τη ζωή της τόσο όμορφα, όπως και τους μικρούς μαθητές της.

Λιτό κι απέριττο το βιογραφικό της όπως είναι καταγεγραμμένο στην ποιητική της συλλογή από τις εκδόσεις «άνεμος». Η Νατάσα Ρεντήφ γεννήθηκε στη Γερμανία, έζησε στη Θεσσαλονίκη, μεγαλώνει στη Σύρο. Εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.


Νατάσα Ρεντήφ. Το όνομα και το επίθετό σου υποδηλώνει και την καταγωγή σου;

Το επίθετό μου δεν υποδηλώνει την ποντιακή καταγωγή μου, επειδή κατά τη διάρκεια του Α’ παγκοσμίου πολέμου ο προπάππος μου υιοθετήθηκε από ρώσικη οικογένεια.


Πώς ξεκίνησες να γράφεις στίχους; Ο «Ετερόφωτος» είναι η πρώτη σου δουλειά;

Ξεκίνησα γράφοντας ένα διήγημα, το οποίο δεν με ικανοποίησε ποτέ, μέχρι που συνειδητοποίησα πως μπορούσα να διηγηθώ τις ιστορίες μου μέσα από σύντομους, κρυφούς και έμμετρους δρόμους. Ο «Ετερόφωτος» είναι η πρώτη μου δουλειά. Κάθε ποίημα είναι αυτούσιο αλλά αποτελεί και στιγμιότυπο μιας ιστορίας.


Μια δασκάλα που γράφει τα βράδια ποιήματα. Μπορεί ένας δάσκαλος να περάσει στους μαθητές του τα ταλέντα του;

Ο δάσκαλος μπορεί να ανιχνεύσει τις ικανότητες και τα φυσικά χαρίσματα των μαθητών του. Το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει είναι νέα ερεθίσματα και παρακίνηση, ώστε να βαδίζουν σε δρόμους ανάλογους με την κλίση τους.


Ποιήτρια ή δασκάλα; Τί από τα δυο προτιμάς;

Έχω την τύχη να ασκώ ένα επάγγελμα που υπήρξε αποτέλεσμα προσωπικής, συνειδητής επιλογής. Δεν μπορώ να συγκρίνω τη δουλειά μου με τη συγγραφική δραστηριότητα. Η συγγραφή είναι βίωμα. Πρόκειται για στιγμές ισχυρότερες της συνείδησης που προβάλλουν εξ αιτίας διαφόρων περιστάσεων -αρκεί να μην είναι ιδιαίτερα ευτυχείς ή δυστυχείς.


«Πάτερ ζητώ συγχώρεση. Αμάρτησα. Αμφισβήτησα την ύπαρξη τ’ ορατού»... Έχουν έστω και μια μικρή σχέση αυτοί οι στίχοι με το θρησκευτικό συναίσθημα και τι ρόλο παίζει αυτό στη ζωή σου;

Η «Μετάνοια» καταδεικνύει την ψυχική ένδεια εξ αιτίας της απουσίας θρησκευτικού συναισθήματος-ανάγκης για κάτι ανώτερο κι αληθινό. Υπάρχουν δύο περιοχές στη ζωή μας στις οποίες εύκολα γλιστράει κανείς. Η θρησκευτική περιοχή και η ερωτική. Και οι δυο ακουμπούν στον πυρήνα της ύπαρξής μας. Η θέση αυτών των στίχων σε μια κατά τ’ άλλα ερωτική ιστορία, υποδηλώνει πως το συγκεκριμένο βίωμα, ο έρωτας, όταν ανυψώνεται, αποκαλύπτει μια άποψη ζωής και κατά συνέπεια, επικοινωνείται.


Ένας σύγχρονος τρόπος παρουσίασης βιβλίου στο ζεστό χώρο του Βιβλιοπόντικα στην Ερμούπολη της Σύρου με την συμμετοχή της θεατρικής ομάδας «Μη μου άπτου». Εκτός του ότι εντυπωσιάστηκα, σημείωσα την αθρόα παρουσία κυρίως νέων ανθρώπων, που εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους στο τέλος. Είναι αυτή η πόλη και η κουλτούρα της η αιτία;

Η Ερμούπολη βρέθηκε συχνά στο επίκεντρο των πολιτιστικών εξελίξεων και πραγμάτων της χώρας. Κέντρο απόκεντρο, με έντονο το στοιχείο του κοσμοπολιτισμού, ένα διαχρονικό πολιτιστικό καζάνι, δεχόμενη διαρκώς νέο κόσμο και ιδέες. Ως φιλόξενος τόπος υποδοχής και σύνθεσης καινούριων προτάσεων, δεν θα μπορούσε να μην επηρεάζει αλλά και να επηρεάζεται/εμπνέεται δημιουργικά. Πρόκειται σαφώς για μία αλληλοδιαμόρφωση ενός κλίματος που ευνοεί την καλλιτεχνική δημιουργία και παράλληλα γίνεται πεδίο αναφοράς και ανέλιξης.


Ποιο θα είναι το επόμενό σου εγχείρημα στη λογοτεχνία; Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να γράψεις παραμύθια για τους μαθητές σου;

Γράφω ένα θεατρικό μονόπρακτο και συνεχίζω να ενδύομαι τις ψυχές των ηρώων καινούριων ποιημάτων.


Ακολουθήστε τον Άνεμο

  
      

Πνοή Ανέμου στην ελληνική ποίηση

Άνεμος Εκδοτική spot

Spot Χρήστος Φλουρής - «Σπίθα»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης»

Spot Ελίνα Γαλανοπούλου - «Μια ζωή άντρες»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κρατάς μυστικό;»