«Κρατάς μυστικό;» • η Βάσω Παπαδοπούλου γράφει για το τρίτο μυθιστόρημα του Γιάννη ΦιλιππίδηΟ Αντώνης το ‘ζωηρό’ χωριατόπαιδο, που σχεδόν έχει φυγαδευτεί στην πρωτεύουσα ερωτεύεται. Παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του, κυρίως όμως της γεροντοκόρης –από την κούνια ακόμα - αδελφής του, της Λαμπρινής, παντρεύεται την Αλεξάνδρα.

Εκείνη, όμορφη, προικισμένη, μορφωμένη, ορφανή όμως και από τους δύο γονείς, στο πρόσωπό του βρίσκει, τον μοναδικό έρωτα. Η ένωση θα ολοκληρωθεί, με την Άννα τους.

Η απιστία και η φυγή του Αντώνη προς την «χώρα δίχως ιστορία», όπως η Άννα λέει, σηματοδοτεί την αρχή των δεινών τους.

Τα μυστικά και τα ψέματα αρχίζουν.

Η δωδεκάχρονη μικρή, τόσο πρόωρα, αναλαμβάνει την συντήρηση της μάνας της και του εαυτού της. Όσο η υγεία της Αλεξάνδρας επιδεινώνεται τόσο οι δραστηριότητες της κόρης «ανθούν».

Διπλή η ζωή της Άννας. Τρυφερή θυγατέρα, στύλος σταθερός για την μητέρα της, ληστής τραπεζών για τον εαυτό της. Τα χρήματα σωρεύονται σε κατάκλειστους λογαριασμούς. Τα μυστικά επιβάλλουν μία ζωή σχεδόν στερημένη, μέχρι που ένας νεαρός, όμορφος σεκιουριτάς, την καταδιώκει. Ο έρωτας βρίσκεται «προ των πυλών». Εκείνη ανοίγει διάπλατα πόρτες και παράθυρα να τον υποδεχθεί…. Κρατάς μυστικό;


Ο Γιάννης Φιλιππίδης, γνωρίζει καλά τον τρόπο να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών του. Για άλλη μία φορά διατρανώνει την αγάπη του, τον σεβασμό του στο γυναικείο φύλο.

Οι χαρακτήρες των γυναικών τους είναι κεντημένοι. Βλέπεις τα δάκριά τους. Άθελά σου χαμογελάς ή κλαις μαζί τους, ενώ μοιράζεσαι τον πόνο τους. Πίνεις από τον καφέ τους, μυρίζεις τον καπνό του τσιγάρου τους. Συμπονάς την Αλεξάνδρα για την άδική της μοίρα, που ενώ με το ένα χέρι της χάριζε αρετές, με το άλλο της στερούσε την αγάπη, την χαρά. Συμπάσχεις με την Άννα. Κατανοείς και δικαιολογείς μία προς μία όλες τις παράνομες πράξεις της. Προσπαθείς να την κρύψεις, να την προστατεύσεις, λες και οι ληστείες των τραπεζών αποτελούν πράξη Θεάρεστη. Αγαπάς την ασχήμια, την κακοτροπιά της Λαμπρινής, ενώ το μεγαλείο της ολοκάθαρης ματιάς της, δικαιολογεί και καλύπτει τις ενέργειές της. Σε ολόκληρη τη ζήση της, έλεγε αλήθεια. Στο βωμό αυτής της εσωτερικής αλήθειας θυσίασε και την ζωή της.


Το μυθιστόρημα του Φιλιππίδη είναι το τρίτο στη σειρά και σηματοδοτεί την ίδρυση ενός νέου εκδοτικού οίκου. Η Άνεμος εκδοτική φιλοδοξεί να στεγάσει τα όνειρα νέων συγγραφέων και να δώσει ώθηση στις ελπίδες τους. Δύσκολοι οι καιροί για ήρωες και ηρωικές πράξεις.


Είθε να φυσήξει ούριος αέρας, τόσο για την «Άνεμος Εκδοτική» όσο και για το νέο βιβλίο.


Αλήθεια Κρατάς Μυστικό;


Βάσω Παπαδοπούλου
Ακολουθήστε τον Άνεμο

  
      

Πνοή Ανέμου στην ελληνική ποίηση

Άνεμος Εκδοτική spot

Spot Χρήστος Φλουρής - «Σπίθα»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης»

Spot Ελίνα Γαλανοπούλου - «Μια ζωή άντρες»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κρατάς μυστικό;»

Συμπαραστάτες στο ταξίδι μας
Επικοινωνία:
Άνεμος Εκδοτική
Αιγίνης 14, Αθήνα
Τ.Κ. 11362
Τηλ. 210 8223574
Email: anemosekdotiki@yahoo.gr