Λογοτεχνικά σοκάκια - «Ο κύκλος με τη θάλασσα» της Μαρίας Λιάσκα-ΜαυράκηΈνας μεγάλος κύκλος αδικίας, προδοσίας, αγώνων, επαναστάσεων και θανάτων χαράσσεται μέσα στις σελίδες του βιβλίου «Ο κύκλος με τη θάλασσα», ενώνοντας μαγικά δύο πόλεις πληγωμένες από τα συρματοπλέγματα : την Αμμόχωστο της Κύπρου και το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Μια συγκλονιστική ιστορία ζωής που προβάλλει με ζοφερό τρόπο την άβυσσο της ανθρώπινης ψυχής και την ανάγκη για προσωπική λύτρωση με όποιο κόστος.


Η εξαφάνιση του Άντι, στα παγωμένα νερά του κόλπου της Σειρήνας στην Κύπρο, αποτελεί το έναυσμα για να ξεδιπλωθεί το κουβάρι της ζωής του. Ο καρδιακός του φίλος, Γρηγόρης και η αδερφή του Δήμητρα, συντετριμμένοι από την οδύνη του χαμού του, επιστρέφουν στην Ιρλανδία για ν’ αποτίσουν φόρο τιμής στη μνήμη του. Τα γεγονότα όμως, τούς φέρνουν ξαφνικά αντιμέτωπους με συνταρακτικές αποκαλύψεις που ξεπερνούν τις αντοχές τους. Η ιστορία κινείται ανάμεσα στο τότε – έτος 1974 – και στο τώρα – έτος 2012. Στο τότε, η Μαρία μαζί με τον γιο της Αντρέα εγκαταλείπουν την Κύπρο μετά την τουρκική εισβολή στο νησί, και μεταβαίνουν στο Μπέλφαστ αναζητώντας την ελπίδα. Η συνάντηση και η συγκατοίκηση με την Μπεθ και τον επαναστάτη Τζόνι θα αποβούν μοιραίες για το μέλλον όλων. Στο τώρα, τα κομμάτια του παζλ ενώνονται αργά αργά αποκαλύπτοντας τη συγκλονιστική αλήθεια.


Το μυθιστόρημα είναι διαποτισμένο με τα δάκρυα των μανάδων που έχασαν τα παιδιά τους, με την ατέρμονη αγωνία για τις τύχες των αγνοουμένων, με το αίμα των αθώων θυμάτων, με τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που γέννησαν οι αποφάσεις εξουσίας στην Κύπρο και στην Ιρλανδία. Οι δύο αυτές χώρες, βιώσαν τη διχοτόμηση με διαφορετικό τρόπο, όμως ο φόβος και η οδύνη που πλημμύρισαν τις καρδιές των λαών τους, είχαν την ίδια γεύση. Το παιχνίδι της εξουσίας, αμείλικτο δημιουργεί ψεύτικες ελπίδες και καλλιεργεί ψευδαισθήσεις, στο όνομα της ελευθερίας και της πάταξης της τρομοκρατίας. Ιδεολογίες και θάνατος αναμετρώνται σε μια μονομαχία με αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα.


Η πλοκή ανατρεπτική, με ρυθμό που εκτοξεύει την αγωνία στα ύψη και προκαλεί ρίγη συγκίνησης. Οι γραμμές των πράξεων του κάθε ήρωα είναι θολές και συγκεχυμένες : ο θύτης είναι ταυτόχρονα και θύμα, και ο προδότης βρίσκεται ξαφνικά προδομένος. Οι εξελίξεις φέρνουν στο φως μυστικά, ψέματα, πάθη, λάθη και τραγικές αποφάσεις που στιγματίζουν ανεξίτηλα. Ο αναγνώστης βιώνει ένα γαϊτανάκι συναισθημάτων : απόγνωση, αγωνία, οδύνη, πόνο, συγκίνηση. Η δικαίωση των ηρώων πραγματοποιείται με τρόπο καθηλωτικό και το φινάλε σε αφήνει άφωνο.


Κάθε άνθρωπος οφείλει να ψάξει βαθιά μέσα του για να βρει τις ισορροπίες της ψυχής του και ν’ ανακαλύψει την προσωπική του δικαίωση…
Πηγή: http://logotexnikasokakia.blogspot.gr/2015/09/kiklosthalassa.html


Ακολουθήστε τον Άνεμο

  
      

Πνοή Ανέμου στην ελληνική ποίηση

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κωδικός Ελευθερία»

Spot Χρήστος Φλουρής - «Σπίθα»

Spot Εμμανουήλ Γ. Μαύρος - «Ο υιός του Νείλου»

Spot Ελίνα Γαλανοπούλου - «Μια ζωή άντρες»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κρατάς μυστικό;»

Συμπαραστάτες στο ταξίδι μας
Επικοινωνία:
Άνεμος Εκδοτική
Αιγίνης 14, Αθήνα
Τ.Κ. 11362
Τηλ. 210 8223574
Email: anemosekdotiki@yahoo.gr