Γιάννης Φιλιππίδης: Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου - Εύα Στάμου
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα ένθετα των εφημερίδων και των περιοδικών είθισται να προβάλλουν βιβλία για το καλοκαίρι. Το βιβλίο του Γιάννη Φιλιππίδη είναι ένα βιβλίο για όλες τις εποχές και η πρότασή μου δεν έχει σε καμία περίπτωση εποχιακό χαρακτήρα.


Στο πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο ‘Η μυρωδιά σου στα σεντόνια μου’ (Εκδόσεις Άγκυρα, 328 σελ., 2006), ένα βιβλίο με σύντομα, λειτουργικά κεφάλαια, ο Γιάννης Φιλιππίδης περιγράφει σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, με τρόπο άμεσο και λόγο σχεδόν προφορικό την ιστορία της Βασιλικής: τα δύσκολα χρόνια του πολέμου, την απώλεια των αγαπημένων προσώπων, τον πρώτο έρωτα, την μετανάστευση στη Θεσσαλονίκη και αργότερα στην Αθήνα και την εξέλιξη της ζωής της εκεί. Δυνατές φιλίες αλλά και μοναξιά, ο αγώνας για την επιβίωση και μια μεγάλη αγάπη σημαδεύουν τις μέρες της Βασιλικής και συνθέτουν ένα παζλ από πολύχρωμους, ενδιαφέροντες ήρωες.
Με το μυθιστόρημα αυτό ο Γιάννης Φιλιππίδης κερδίζει ένα από τα δυσκολότερα συγγραφικά στοιχήματα: την πετυχημένη παρουσίαση ενός χαρακτήρα του αντίθετου φύλου με τρόπο ιδιαίτερα πειστικό. Το αισθητικά άρτιο εξώφυλλο, η καλοδουλεμένη γλώσσα, η θεατρικότητα των διαλόγων, η σφιχτή πλοκή, η αγάπη και η κατανόηση του συγγραφέα για τα γυναικεία πρόσωπα της ιστορίας συνθέτουν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό βιβλίο για τους λάτρεις της λογοτεχνίας.


Πηγή


Ακολουθήστε τον Άνεμο

  
      

Πνοή Ανέμου στην ελληνική ποίηση

Άνεμος Εκδοτική spot

Spot Χρήστος Φλουρής - «Σπίθα»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης»

Spot Ελίνα Γαλανοπούλου - «Μια ζωή άντρες»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κρατάς μυστικό;»