Το μεγαλείο των τεχνών - «Ποτέ μη λες για πάντα» της Αναστασίας ΚορινθίουΗ Αναστασία Κορινθίου είναι μία συγγραφέας που αγαπώ ιδιαίτερα, αλλά κι ένας άνθρωπος που εκτιμώ βαθύτατα. Είναι ένα πλάσμα γλυκό, χαμογελαστό, δοτικό, με τόση θετική ενέργεια, που είναι αδύνατον να μην την βάλεις την καρδιά σου. Το ίδιο και τα βιβλία της, που ακόμα και μέσα στην τραγικότητά τους, στάζουν αγάπη και συναίσθημα που δεν γίνεται να μην σε αγγίξει. Όπως δεν γίνεται, οι ιστορίες της, να μην σε παρασύρουν στη δίνη τους, καταπίνοντάς σε, αναγκάζοντάς σε να είσαι διαφορετικός μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσής τους. Γιατί, οι ιστορίες της Αναστασίας, είναι από εκείνες που θα μπορούσε να ζήσει ο καθένας από εμάς -ή και που μπορεί να έχει ήδη ζήσει.


Ο τρόπος που γράφει η Αναστασία είναι μοναδικός και ιδιαίτερος. Οι περιγραφές της είναι ολοζώντανες, τόσο που σε κάνουν να πιστεύεις πως βρίσκεσαι στο πλευρό των ηρώων της και πως τα μάτια σου αντικρίζουν ό,τι και τα δικά τους. Η έκφραση των εκάστοτε συναισθημάτων είναι δυνατή και έντονη, όχι φλύαρη, ούτε μελό, αλλά τόσο λυρική όσο χρειάζεται προκειμένου να αγγίξουν τις πιο ευαίσθητες χορδές μας, να ταράξουν τις πιο λεπτές, εσωτερικές, συναισθηματικές μας ισορροπίες, αναγκάζοντάς μας να μπούμε στα παπούτσια των ηρώων και να αναλογιστούμε τι θα κάναμε, τι θα νιώθαμε, τι θα συγχωρούσαμε, αλλά και για ποια πράγματα θα μετανιώναμε αν αυτοί ήμασταν εμείς.


Μια ιστορία αγάπης το "Ποτέ μη λες για πάντα", που παρά τον τίτλο του, είναι η απόδειξη πως η αγάπη είναι κάτι που δεν πεθαίνει, ακόμα και όταν η ζωή συναντά τον θάνατο σε ένα αντάμωμα από το οποίο -ίσως- η πρώτη να μην μπορεί να βγει νικήτρια. Η αγάπη είναι ζωτική, κυριεύει το είναι μας, το μυαλό και την καρδιά μας, και όσο την τρέφουμε, τόσο πιο δυνατή γίνεται. Τρυφερότητα, κατανόηση, ζήλια, μίσος, απιστία, συγχώρεση, έννοιες μικρές στην έκφρασή τους και όμως, τόσο μεγάλες στην ουσία και στην αλήθεια τους. Συναισθήματα που ακόμα κι αν η γέννα τους είναι αρνητική και κατατρώει σάρκες και συνειδήσεις, στον πυρήνα της ύπαρξής τους, μπορούν να κάνουν την αγάπη ακόμα πιο δυνατή, αρκεί να τους το επιτρέψουμε. Αρκεί να επιτρέψουμε να ξαναγεννηθούμε μέσα από τα λάθη και τα πάθη μας.


Ταξιδεύοντας από τη Ρόδο στη Βενετία και πάλι πίσω, οι ήρωές μας πλέκονται σε ένα παιχνίδι της μοίρας που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει ή να ορίσει. Ακόμα κι αν νομίζουμε πως κάποιες στιγμές έχουμε τον έλεγχο, αυτό δεν είναι παρά μονάχα μια ψευδαίσθηση που όταν θα σημάνει η σωστή ώρα, θα καταρρεύσει μπροστά στα μάτια μας, αναγκάζοντάς μας να παραδεχτούμε πως ο άνθρωπος δεν μπορεί να ελέγξει τα πάντα. Μια ιστορία μαγική, ονειρική, ταξιδιάρικη, πλημμυρισμένη από έντονα και δυνατά συναισθήματα. Μια ιστορία που κάθε της λέξη στάζει έρωτα και που συνδυαστικά με το μεταφυσικό της στοιχείο, μας ταξιδεύει σε κόσμους αλλοτινούς, σε μια πορεία ανατρεπτική που οδηγεί στην αλήθεια αλλά και στη λύτρωση.
Πηγή: http://www.culture21century.gr/2015/11/book-review_62.html


Ακολουθήστε τον Άνεμο

  
      

Πνοή Ανέμου στην ελληνική ποίηση

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κωδικός Ελευθερία»

Spot Χρήστος Φλουρής - «Σπίθα»

Spot Εμμανουήλ Γ. Μαύρος - «Ο υιός του Νείλου»

Spot Ελίνα Γαλανοπούλου - «Μια ζωή άντρες»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κρατάς μυστικό;»

Συμπαραστάτες στο ταξίδι μας
Επικοινωνία:
Άνεμος Εκδοτική
Αιγίνης 14, Αθήνα
Τ.Κ. 11362
Τηλ. 210 8223574
Email: anemosekdotiki@yahoo.gr