«Ελλάδα αύριο» • συνέντευξη στον Κυριάκο Κουζούμη«Μέσα στη γύμνια της θάλασσας γινόμαστε όλοι άγριοι, φαινόμαστε όλοι καθαροί», υπογράφει η συγγραφέας Πόπη Γκερούση στο νέο της μυθιστόρημα «Ψυχή σαν θάλασσα» που κυκλοφορεί από ην «Άνεμος Eκδοτική».


«Ψυχή σαν θάλασσα» είναι ο τίτλος του βιβλίου σας. Ποια στοιχεία νομίζετε πως έχει η ψυχή έτσι ώστε να παρομοιάζεται με τη φύση της θάλασσας;

Η θάλασσα είναι ένα σύμβολο, ένα σημείο αναφοράς σχετικά με τον εξαγνισμό του ανθρώπου ή το νέο ξεκίνημα. Επίσης δεν παύει να έχει πολλά πρόσωπα, με χαρακτηριστικό αυτό της αγριάδας και της γνήσιας ομορφιάς ή της απλής αλήθειας, στοιχεία που επιθυμούσα να διαθέτει η ηρωίδα μου.


Η ηρωίδα κυνηγάει την ευτυχία, μα της δημιουργούνται συνεχώς απορίες για γι’ αυτό το συναίσθημα. Αλήθεια, πιστεύετε πως την ευτυχία οφείλουμε να την κυνηγούμε ή πως αυτή θα μας βρει όπου και να ‘μαστε;

Μια βουδιστική ρήση λέει «δεν υπάρχει δρόμος για την ευτυχία, ευτυχία είναι ο δρόμος» και ίσως να είναι έτσι. Προσωπικά πιστεύω ότι οι στιγμές ευτυχίας έρχονται μέσα από την αυτοεκτίμηση και την ειλικρίνεια, δηλαδή συνειδητοποιώντας αρχικά τι είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει ευτυχισμένο. Πολλές φορές κρυβόμαστε από τον εαυτό μας, του λέμε ψέματα, τον αποπροσανατολίζουμε, καλύπτουμε ανάγκες που στην ουσία δεν είναι δικές μας. Όλα αυτά από φόβο να κυνηγήσουμε τα όνειρα μας και άρα κατ’ επέκταση την ευτυχία. Όταν ένας άνθρωπος είναι αληθινός απέναντι στον εαυτό του και τολμά να κυνηγήσει ό,τι τον κάνει καλύτερο μάλλον είναι πολύ κοντά στην προσέγγιση της ευτυχίας.  


Στο βιβλίο υποστηρίζεται πως η δύναμη της ψυχής είναι ο τελικός εξαγνισμός... 

Πιστεύω ακράδαντα ότι όταν η ψυχή ενδυναμώνεται, όταν κάποιος νιώθει ότι έχει μια δυνατή ψυχή, όταν συνειδητοποιεί τη δύναμη που υπάρχει μέσα του λίγα πράγματα δεν μπορεί να καταφέρει κι επίσης πολύ λίγα πράγματα μπορούν να σταθούν εμπόδια στην πορεία της ζωής του. 


Η ηρωίδα, ακόμα κι όταν όλα μοιάζουν αδύνατα, έχει ως θρησκεία της τους στίχους του Rimbaud, «en avant» (προχώρα μπροστά). Πιστεύετε πως οι σύγχρονοι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν μπροστά; Και αν ναι, με ποιον τρόπο; 

Ναι, υπάρχουν και οι «άλλοι» Έλληνες, εκείνοι που θα σκεφτούν και θα επιδιώξουν με όποιον δημιουργικό τρόπο, ακόμη και με απλές πράξεις της καθημερινότητας, να κάνουν τη διαφορά. Βρισκόμαστε σε κατάσταση αλλαγής, εσωτερικής, χρειάζεται χρόνος, όμως ήταν απαραίτητο για να ξεκινήσει κάποια στιγμή η εξέλιξη ή ο πολιτισμός αν θέλετε . . Εφόσον τα πάντα βιώνουν κρίση, τι προσδοκίες έχετε σε επίπεδο πωλήσεων; Θέλω απλά να αρέσει το βιβλίο μου και ν’ αγγίξει ψυχές. Έχω μια κεκαλυμμένη αισιοδοξία ότι κυρίως σε κατάσταση κρίσης οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από ενθαρρυντικά πρότυπα που εμπνέουν αρχές και ψυχικό απόθεμα. 


Ακολουθήστε τον Άνεμο

  
      

Πνοή Ανέμου στην ελληνική ποίηση

Άνεμος Εκδοτική spot

Spot Χρήστος Φλουρής - «Σπίθα»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης»

Spot Ελίνα Γαλανοπούλου - «Μια ζωή άντρες»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κρατάς μυστικό;»