Χανιώτικα νέα • Βιβλιοπαρουσίαση: Ψυχή σαν θάλασσα
Εφημερίδα «Χανιώτικα νέα», 24/07/2013 • Βιβλιοπαρουσίαση Πόπη Γκερούση «Ψυχή σαν θάλασσα» • κριτική βιβλίου από την Δέσποινα Τραχαλάκη«Για τις χαρές δεν ήθελε να δίνει εξηγήσεις. Ε όχι να δικαιολογεί τώρα και τις χαρές. Αμάν αυτές οι τύψεις όταν χαίρεσαι. Σε ποιον χρωστάς για να δείχνεις θλιμμένος».


Στις τύψεις που μας κουβαλιούνται όταν είμαστε χαρούμενοι, εναντιώθηκε άγρια με αυτά τα λόγια η Πόπη Γκερούση συγγραφέας από το Ηράκλειο της Κρήτης στο δεύτερο βιβλίο της: «Ψυχή σαν θάλασσα» από τις εκδόσεις «άνεμος».«Είμαι μια επικούρεια κοπέλα» δηλώνει η φωτογραφία της συγγραφέως εφόσον είναι μικρή στα χρόνια, μνηστευμένη με τον εαρινό ουρανό των νιάτων. Και έρχονται τα λόγια της όπως: «Οι σκέψεις σου χτυπάνε το πάνω μέρος του κεφαλιού όπως το καλαμπόκι που σκάει και χτυπάει το καπάκι του τσουκαλιού» να μας παραπέμψουν σε μια μεστωμένη γυναίκα με ελλόγιμο ύφος και διψασμένο πνεύμα που τολμά να κάνει τοποθετήσεις πάνω στον έρωτα, «συμβουλεύοντας» τους αναγνώστες της να χαίρονται το ανέσπερο φως του και να μην τον φορτώνουν με ενοχές και ντροπές. Οι μικρές προτάσεις που συνηθίζει να «κτίζει» η συγγραφέας με τη βία χωράνε 4 - 5 λέξεις. Λιλιπούτειες εκφράσεις που καταφέρνουν να αποδώσουν ολοκληρωμένο νόημα εφόσον οι λιγοστές λέξεις που τις αποτελούν, καταφέρνουν να μιλάνε στον αναγνώστη και να τον προτρέπουν να προχωρά… πέρα από αυτές. Φωτεινή - Φώτης… πώς να κάνεις έρωτα όταν απουσιάζει ο έρωτας;


Φωτεινή - Σπύρος… το πιο σιωπηλό ζευγάρι του κόσμου. Η επιλογή του συντρόφου καταλήγει να μην είναι μόνο υπόθεση της Φωτεινής. Γίνεται και δική μας εφόσον η συγγραφέας μας πείθει ότι «καμιά φορά χρειάζεται πολλή σιωπή για να γίνει μεγάλος θόρυβος». Ο λόγος του βιβλίου της γλαφυρός, ποιητικός αφήνοντας μια μεγάλη δόση καλοκαιρινής αύρας στην ψυχή μας εφόσον «η ποίηση δεν ξεκινά από τις λέξεις, αλλά από τη σύλληψη της ομορφιάς μέσα σου».

ΠηγήΑκολουθήστε τον Άνεμο

  
      

Πνοή Ανέμου στην ελληνική ποίηση

Άνεμος Εκδοτική spot

Spot Χρήστος Φλουρής - «Σπίθα»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Λούσιfair, η βασίλισσα της Κυψέλης»

Spot Ελίνα Γαλανοπούλου - «Μια ζωή άντρες»

Spot Γιάννης Φιλιππίδης - «Κρατάς μυστικό;»